Aankomende evenementen

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s start met de zoektocht in de provincies waarbij de provinciale campagne centraal staat. Elke provincie gaat op zoek naar haar vijftig meest aansprekende WO2 foto’s. De provinciale keuzes zijn op 15 januari 2020 bekend gemaakt. Deze beelden vormen tezamen de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie. Vervolgens zal een divers samengesteld burgerforum een weloverwogen keuze van 100 foto’s op nationaal niveau maken: de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Op 30 maart 2020, tijdens een nationale manifestatie in aanwezigheid van regionale en nationale media, zal de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s bekend gemaakt worden.

Tijdpad met belangrijke momenten:
1. Provinciale start-bijeenkomst half november 2019
2. Provinciale publieke slotbijeenkomst op 15 januari 2020
3. De nationale bekendmaking van De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s op 30 maart 2020

De door mij ingestuurde foto uit ‘Dorpen op drift’  (blz 327) zit bij de selectie van de 50 foto’s van de provincie  Utrecht en is zelfs door naar de nationale finale. Johan, Marietje, Annie, René en Jan van Eijden (14 juli 1940)

Boerderij Midden Hagenouw in Leusden bij de Voorposten Asschat in de Grebbelinie werd ten gevolge van gevechtshandelingen door Nederlandse militairen op 13 mei 1940 in brand gestoken.

Fragment uit Dorpen op drift:

Bij de diverse communiefeesten kwamen grootmoeder de Goeij en Heeroom de Goeij (broer van moeder Anna) en andere familieleden op bezoek. Heeroom maakte dan altijd foto’s. Zo zijn zij met het complete gezin in hun zondagse kleren gefotografeerd op de puinhopen van de verbrande boerderij. Dat was op 14 juli 1940 ter gelegenheid van Annie’s hernieuwing van de doopbeloften.

Fotograaf is  heeroom De Goeij (broer van moeder van de kinderen):

De zeereerwaarde hooggeleerde heer, professor aan Grootseminarie, Jacob de Goeij

Uit: Dorpen op drift, Leusden in de Grebbelinie 1939-1945

Door José Huurdeman
Uitgave: Regioboek/BDU Boeken, Barneveld
Eerste druk hard cover, 2011
Tweede druk pocket uitgave, 2014 prijs € 22,50
ISBN: 9789087882143 aantal pagina’s: 394

in100fotos.nl

Herdenking bij Stirling gedenkteken 3-2-2020

Het bestuur van de Historische Kring Leusden nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de herdenking bij het gedenkteken voor de acht omgekomen bemanningsleden van de Stirling R9197 bommenwerper.

We herdenken niet alleen maar vieren dit jaar ook 75 jaar Bevrijding.
De burgemeester van Leusden en de voorzitter van de Historische Kring Leusden houden ieder een korte toespraak en leggen bloemen.
Basisschool Het Kompas heeft het monument geadopteerd. De kinderen uit groep 8 steken acht kaarsjes aan, een voor elk omgekomen bemanningslid. Ze lezen gedichten voor leggen bloemen. Tijdens de wandeling over de Spoordijk luiden kinderen de klok van de mobiele klokkentoren. Een trompettist van Lisiduna speelt de Reveille en de Last Post.
De tocht en herdenking zijn openbaar. De korte plechtigheid vindt plaats in de open lucht, zonder tent en andere faciliteiten. Na afloop krijgt eenieder gelegenheid langs het gedenkteken te lopen. Onder klokgelui wordt er weer naar het startpunt gelopen.

Datum herdenking: maandag 3 februari 2020
Verzamelen: 12.45 uur op parkeerplaats tegenover Spoorweghuisje Leusbroekerweg 6
Vertrek wandeling (600 m): 13.00 uur

Parkeren:
Fietsen bij de verzamelplaats.
Auto’s op het parkeerterrein bij Theehuis Mon Chouette,
Leusbroekerweg 25 B, 3831 JZ Leusden (5 à 10 min lopen naar de verzamelplaats)

Het bestuur ziet u graag bij de herdenking.

lezing Zincafé: Hoe gastvrij was Leusden in WOII ?

Maandag 13 januari 2020

Zincafé

locatie: Theater DE TUIN, de Smidse 1B, Leusden

tijd:    20.00 – 22.30 uur
inloop: vanaf 19.30 uur

 José Huurdeman met
“Hoe gastvrij was Leusden tijdens de tweede wereldoorlog? (en hoe gastvrij zijn we nu?)”

De Leusdense schrijfster José Huurdeman vertelt in het Zincafé van maandag 13 januari over Leusden en de Leusdenaren in de Tweede Wereldoorlog. Ze doet dit aan de hand van haar boek ‘Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog –Verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard’* dat in april is verschenen. Voor dat boek pleegde ze onderzoek en hield ze een aantal interviews.
Verbindende schakel in Huurdemans boek zijn de verhalen van verzetsmensen die uit Leusden afkomstig of daar actief waren. Uit de verhalen blijkt dat het verzet in onze regio zeer actief was.

Wist u dat…

  • in vrijwel alle boerderijen en woningen onderduikers werden opgevangen?
  • dat veel inwoners met gevaar voor eigen leven Joodse vluchtelingen opnamen?
  • dat er vanuit Leusden een pilotenlijn actief was en dat er dan ook in boerderijen gestrande geallieerde militairen (in de volksmond piloten genaamd) waren verstopt?
  • in Leusden vier afwerpterreinen in gebruik waren voor wapendroppings, bestemd voor het gewapend verzet?

Ook wordt duidelijk dat inwoners van de gemeente Leusden talloze vluchtelingen heeft opgevangen. Vanaf oktober 1944 herbergden iedere boerderij, iedere woning in Leusden en Stoutenburg maandenlang evacués. Deze vluchtelingenstroom was het gevolg van de Duitse reactie op de Operatie Market Garden. De evacués kwamen onder andere uit Arnhem, Wageningen, Renkum, Bennekom.

Wat kunnen wij leren uit deze verhalen voor de gastvrijheid van nu?
Een vrijwilliger van Gastvrij Leusden licht dit na de pauze toe.

* Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog, Verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard. Uitg.  Hist. Kring Leusden, Het boek is tijdens de bijeenkomst te koop.

José Huurdeman (1957)
geboren en getogen op een Leusdense boerderij, heeft verschillende boeken, vooral over de geschiedenis van Leusden, op haar naam staan. Ze is daarnaast gids van twee Grebbelinietochten van Leesbaar Landschap Leusden. Ze is ook ambassadeur van De Ambassade van Vrede die de jaarlijkse Vredesweek in onze gemeente inhoud en vorm geeft. Meer informatie over José vindt u op haar website: www.josehuurdeman.nl 

 

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑