Aankomende evenementen

Herdenking bij Stirling monument

In de avond van 3 februari 1943 stortte in Leusbroek een Stirling bommenwerper neer na te zijn getroffen in een luchtgevecht. In 2018 werd op initiatief van de Historische Kring Leusden een monument onthuld op de plaats van de crash, in Leusbroek, tegen de spoordijk. Sindsdien wordt de gebeurtenis jaarlijks herdacht. Bij de korte ceremonie ter herdenking van de acht omgekomen inzittenden spelen leerlingen van basisschool Het Kompas een belangrijke rol.

In 2024 is de herdenking een dag eerder, dus op vrijdag 2 februari. Belangstellenden zijn van harte welkom.
Om 10.45 uur verzamelen we op het parkeerplaatsje aan de spoordijk tegenover Leusbroekerweg 6.
Om 11.00 start de wandeling naar het monument, ca 600 meter lopen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Vriendelijk verzoek om zoveel mogelijk op de fiets te komen. Komt u met de auto parkeer dan bij de TOP bij theehuis Mon Chouette. Het is dan ca 10 minuten wandelen naar het startpunt.

Lezing over Anna Aleida de Beaufort

25 januari 2024, van 11:30 tot 13:00 | de Bibliotheek Leusden

Kosten: Gratis (met lunch, hiervoor aanmelden via website bibliotheek Eemland.)

Update: UITVERKOCHT

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Stichting De Boom in juni 2023 heeft Leusden Natuurlijk! in samenwerking met de Historische Kring Leusden een fietsboekje uitgebracht met als titel: Op de pedalen met juffrouw Annie – Fietstocht langs panden in Leusden van Anna Aleida de Beaufort van Landgoed De Boom.

De eindredactie van dit boekje lag bij Lia van Burgsteden en José Huurdeman, beiden bestuursleden van de Historische Kring Leusden. Naar aanleiding van dit boekje verzorgt José Huurdeman de lezing voor Blikopeners.

Anna Aleida de Beaufort (1880-1975) was een welgestelde dame. Zij woonde in haar landhuis De Boom in Leusbroek. Ze was eigenaar van Landgoed De Boom en bezat veel boerderijen met landerijen en woonhuizen onder meer in Leusden. Ze werd door haar pachters ‘juffrouw Annie’ genoemd.

  • Wie was die juffrouw Annie?
  • Hoe kwam zij aan zoveel bezittingen?
  • Welke huizen en boerderijen waren van haar?
  • Wat is ermee gebeurd na haar dood?

Met een tentoonstelling over juffrouw Annie als decor, geeft José Huurdeman antwoord op al deze vragen. Ook vertelt ze over het sociaal bewogen leven van Anna Aleida de Beaufort.

Juffrouw Annie’s maatschappelijke betrokkenheid komt nog steeds tot uiting door de jaarlijkse, tijdens de nieuwjaarsreceptie door de burgemeester uitgereikte, ‘Annie de Beaufortspeld’.

Vredesfietstocht

 

Vredesfietstocht

Heeft u de  Leusdense Vredesfietstocht al gereden?

De route van de fietstocht gaat langs 45 zichtbare oorlogsherinneringen en -monumenten in Leusden en voert door mooie natuurgebieden. De tocht is samengesteld door de Ambassade van Vrede Leusden in samenwerking met de Historische Kring Leusden en geschikt voor het hele gezin. Op deze manier kunnen generaties elkaar over de betekenis van Vrede vertellen.

In de bij de fietstocht meegeleverde toelichting wordt bij elke zichtbare oorlogsherinnering op beknopte wijze duidelijke informatie gegeven over het onderwerp. Enkele monumenten zijn geadopteerd door scholen, dit staat in de toelichting vermeld.

In de route zijn  twee musea opgenomen: het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en de Museumbunker aan de Grebbelinie.

De totale route bedraagt 36 kilometer, exclusief de wandelingen:
het monument op de Asschatterkeerkade, het Stirling monument op de spoordijk en het informatiebord Voorposten Stoutenburg liggen aan wandelpaden. Daarnaast is het verkennen van het buitenterrein bij Kamp Amersfoort een wandeling.
Het is ook heel goed mogelijk om de tocht over meerdere dagen te spreiden.

De Vredesfietstocht is  te downloaden via de website van de Historische Kring Leusden en als folder te koop bij de toeristenwinkel Leusden Natuurlijk! aan ‘t Erf 15 in Leusden. Daar is meteen ook het start- en eindpunt van de tocht.

www.historieleusden.nl
www.leusdennatuurlijk.nl

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑