Aankomende evenementen

Voorlezen over bevrijding

Woensdag 5 mei 2021 las ik via stream bij Fort 33 voor uit:
Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog,
Bij de beuk linksaf,
Dorpen op drift,
Hamersveldse Vrouwen.
Ik las fragmenten over de tijd rondom de bevrijding en laatste oorlogsdagen.
Weinig mensen weten hoe heftig het hier die dagen in Leusden was.
 Fort33 vierde 5 mei 2021 de vrijheid met een eigen bevrijdingsfestival dat online zijn debuut maakte onder de naam Fort’s Vrijheid Festival met optredens en voordrachten.
De stream werd geopend door een voordracht van de burgemeester.
Hans Sybrandy zong over de vijf hoofdpersonen uit  het boek ‘Ondergronds  in de Tweede Wereldoorlog’ waarbij hij zichzelf op de piano begeleidde.

expositie 75 jaar bevrijding

LEUSDEN TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG IN TWAALF FOTO’S
BIBLIOTHEEK LEUSDEN

Een deel van de expositie Leusden tijdens de Tweede Wereldoorlog in twaalf foto’s.

Een jaar geleden ging in het boerderijgedeelte van Bibliotheek Leusden een expositie van start in het kader van 75 jaar bevrijding. Coronamaatregelen brachten een langdurige sluiting. In de bibliotheek kan men alleen maar gereserveerde boeken afhalen. Toch geeft de Historische Kring Leusden dit jaar in de meidagen extra aandacht aan de herdenking en viering. In het afhaalruimte hangen foto’s met een beeld van Leusden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de twaalf afbeeldingen die de HKL vorig jaar instuurde naar een provinciale voorronde. Daar werden foto’s geselecteerd voor het landelijke project: De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Voor bezoekers geeft een folder bij iedere foto een toelichting met historische achtergronden. De foto’s zullen ook nog te zien wanneer de bibliotheek weer geopend zal zijn. De folder met de beschrijvingen van de foto’s kan nu al meegenomen worden.

14 juli 1940 
Johan, Marietje, Annie, René en Jan van Eijden op de resten van hun ouderlijk huis. De boerderij Midden Hagenouw lag bij de Asschatterkeerkade van de Grebbelinie. In eerste instantie niet voor een vrij schootveld vernield, moest de boerderij uiteindelijk op 13 mei 1940 alsnog het veld ruimen vanwege de gevechtshandelingen in Leusden. De foto is gemaakt door Heeroom Jacob de Goey.
Deze foto werd geselecteerd voor de expositie de Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑