Aankomende evenementen

Expositie bevrijding Historische Kring Leusden

Expositie over de bevrijding in de bibliotheek Leusden.

Wethouder Wim Vos opent op 2 maart 2020 om 16.00 uur in het boerderijgedeelte van de bibliotheek Leusden een expositie van de
Historische Kring Leusden in het kader van 75 jaar bevrijding.

De expositie brengt een aantal items bijeen zoals een jurkje van een bruidsmeisje gemaakt van parachutestof. Ook te zien is een beeldverhaal over wederopbouwboerderijen aan de hand van boerderij Midden Hagenouw, zijn er gedichten over vrijheid, gemaakt door leerlingen van groep 8 van Het Kompas en affiches uit de tijd van de bezetting en na de bevrijding.
De tentoonstelling is te bezichtigen van 1 maart t/m 30 september 2020 tijdens de openingsuren van de bibliotheek (behalve tijdens cursussen).

U bent van harte welkom!

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s

 

 Door een divers samengesteld burgerforum wordt uit de geselecteerde provinciale fotos’ een weloverwogen keuze van 100 foto’s op nationaal niveau gemaakt: de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Op 30 maart 2020, zou tijdens een nationale manifestatie in aanwezigheid van regionale en nationale media, de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s bekend gemaakt worden. Wegens de coronacrisis is dit uitgesteld.

De door mij ingestuurde foto uit ‘Dorpen op drift’  (blz 327) is een van de 50 foto’s van de provincie  Utrecht en is zelfs door naar de nationale finale. Johan, Marietje, Annie, René en Jan van Eijden (14 juli 1940)

Boerderij Midden Hagenouw in Leusden bij de Voorposten Asschat in de Grebbelinie werd ten gevolge van gevechtshandelingen door Nederlandse militairen op 13 mei 1940 in brand gestoken.

Fragment uit Dorpen op drift:

Bij de diverse communiefeesten kwamen grootmoeder de Goeij en Heeroom de Goeij (broer van moeder Anna) en andere familieleden op bezoek. Heeroom maakte dan altijd foto’s. Zo zijn zij met het complete gezin in hun zondagse kleren gefotografeerd op de puinhopen van de verbrande boerderij. Dat was op 14 juli 1940 ter gelegenheid van Annie’s hernieuwing van de doopbeloften.

Fotograaf is  heeroom De Goeij (broer van moeder van de kinderen):

De zeereerwaarde hooggeleerde heer, professor aan Grootseminarie, Jacob de Goeij

Uit: Dorpen op drift, Leusden in de Grebbelinie 1939-1945

Door José Huurdeman
Uitgave: Regioboek/BDU Boeken, Barneveld
Eerste druk hard cover, 2011
Tweede druk pocket uitgave, 2014 prijs € 22,50
ISBN: 9789087882143 aantal pagina’s: 394

in100fotos.nl

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑