Omslag Dorpen op drift_Opmaak 1

Op 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, vond in ons land de grootste logistieke operatie van de twintigste eeuw plaats. Die dag gingen de reeds lang voorbereide evacuaties van de burgerbevolking van start. Dat lot trof onder andere de bevolking die langs de Grebbelinie woonde. De Grebbelinie liep dwars door Leusden en Stoutenburg. De bevolking van Achterveld, Stoutenburg, Hamersveld en Leusbroek moest evacueren.

José Huurdeman heeft niet alleen de nog niet eerder beschreven historische feitelijke informatie in deze uitgave belicht, maar heeft ook de soms wat roestige, maar passende sleutel gevonden, waarmee de schatkist aan verhalen over de Grebbelinie bij Leusden is geopend.

Dorpen op drift laat u meekijken over de schouders van tal van evacués, die noodgedwongen de georganiseerde evacuatie van 1939 en 1940 moesten ondergaan. Dit levert ontroerende verhalen op over het vertrek van burgers én vee uit hun vertrouwde omgeving. Maar ook over wat zij daarna in 1945 meemaakten, toen zij al dan niet op de vlucht zijn gegaan omdat het gebied weer in de frontlinie kwam te liggen.

‘Men had ervaren dat het altijd zo vredige dijkje naast de boerderij een vulkaan bleek te zijn, die plots vuur ging spuwen en de aarde in beweging bracht. De dorpsbevolking moest meebewegen; daarover gaat dit prachtige boek.’

Bert Rietberg – voorzitter stichting grebbelinie

Fragment 1 – Evacuatie van het melkvee 10 mei 1940

Fragment 2 – Evacuatie van de burgerbevolking  op 10 en 11 mei 1940

Fragment 3 – Vlucht in 1945

Uitzending: De oorlog in 100 foto’s, NOS 4 mei 2020

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑