't Zustertje van Paardenstal tot Restaurant

 

Naast het restaurant ’t Ros Beijaart stond een gebouw dat bekend is geworden onder de naam ’t Zustertje. Eerder vormde dit gebouw, samen met ’t Ros Beijaart, de r.k. kerk en de kosterswoning aan de ene kant en het Ansfridushuis aan de andere kant een deel van het dorpsbeeld van het dorp Hamersveld en Leusden.

De naam ’t Zustertje werd begrip in Leusden. Maar het kreeg die naam pas in 1996 toen Dirk en Francis Vemeulen er hun restaurant openden. Zij verwezen met de naam naar de laatste functie van het pand, namelijk een klooster voor de vier laatst overgebleven religieuzen: de zusters Agatha, Rosa, Huberta en Imelda.

Deze zusters namen in 1978 hun intrek in dit toen nieuwe zusterhuis. Drie jaar later, in 1981 werd het oorspronkelijke, ernaast gelegen klooster, ‘Huize Sint Ansfridus’ – ook wel het Gesticht, Ansfridusgesticht of Ansfridushuis genoemd – gesloopt.

José Huurdeman beschrijft welke functies ‘t Zustertje allemaal heeft gehad. Het begon als paardenstal, werd later onder meer een naaischool, Wit-Gele kruisgebouw, klooster en restaurant. In 2006 werd het pand gesloopt.

Klik hier voor een fragment

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑