foto: Willem Eelman

José Huurdeman (1957)

In de loop van de tijd raakte ik meer en meer geïnteresseerd in de geschiedenis van mijn dorp Leusden. Geboren en getogen in een eeuwenoude boerderij vlakbij de Grebbelinie ben ik geworteld in deze streek. In 2007 schreef ik voor het blad van de Historische Kring Leusden een artikel over een historisch pand midden in het dorp dat juist was gesloopt, maar het artikel bleek te lang voor het blad. Daarom maakte ik er een boekje van: ’t Zustertje.’

Van het één kwam het ander. Voor dit boekje had ik vrouwen geïnterviewd die in dat pand op de naaischool hadden gezeten en ik vond hun verhalen zo interessant dat ik op het idee kwam om drie generaties vrouwen te interviewen. De oudste vertelde iets over haar moeder. Zo kwam ‘Hamersveldse Vrouwen’  (2008) tot stand.
Enkele vrouwen vertelden ook over de Tweede Wereldoorlog; hoe ze in 1940 waren geëvacueerd  en in 1945 moesten vluchten. Dat was de basis voor mijn volgende boek: ‘Dorpen op drift’ (2012). Nog net op tijd om de verhalen op te schrijven van mensen die zelf de evacuaties in 1939 en in 1940 hebben meegemaakt, hetzij als burger, hetzij als veedrijver, want inmiddels zijn veel van hen overleden. Ook de verhalen over de bezetting en de vlucht in 1945 zijn in dat boek opgenomen. Net als bij mijn eerdere boeken staafde ik de informatie met literatuur- en archiefonderzoek en zorgde ervoor dat de geïnterviewde personen tevreden waren over de tekst.

Enige tijd later meldde Jan Reemst zich bij me. Hij had ook nog iets te vertellen over de oorlog. Dat bleek te gaan over Kamp Amersfoort waar hij als kind dagelijks met zijn vader kwam. Ook dit verhaal heb ik opgeschreven en zo verscheen na een intensief traject ‘Bij de beuk linksaf’ (2014).
Eerder had ik al contact met de zoon van verzetsman Karel van Ginkel en dat onderwerp pakte ik daarna weer op. Dat zou het volgende boek worden. Nadat ik in contact kwam met de schoonzoon van Karel Bouwer die mij verzocht ook het ambtenarenverzet in het boek op te nemen, besloot ik onderzoek te doen naar het verzet in een breder verband.Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog, verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard’ verscheen in 2019.

De twee andere boeken zijn tussendoortjes: ‘Luuk en Waps en de allerlaatste draak’ was een verhaaltje dat ik voor mijn toen 4-jarige oudste zoon had verzonnen. ‘Kattenfeuilleton’ ontstond als vanzelf nadat op een ochtend twee jonge katjes miauwend voor onze deur stonden.

Bij het schrijven ondervind ik veel hulp en medewerking; dat is wel te zien aan de lange woorden van dank achterin al mijn boeken. Ik krijg energie van het doen van onderzoek, de vele contacten die ik heb om een boek te verwezenlijken en kan dit prima combineren met mijn gezin en mijn werk.

Sinds 2012 ben ik gids van twee Grebbelinietochten; een fietstocht en een wandeling. Sinds 2023 zijn de tochten te boeken bij Leusden Natuurlijk! waar nog meer wandelingen met een gids te boeken zijn.

Ook ben ik ambassadeur van De Ambassade van Vrede Leusden om met elkaar de Vredesweek (derde week van september) in Leusden jaarlijks inhoud en vorm te geven. Als communicatiemiddel hebben we een  facebookpagina:  ‘Vredesweek Leusden’.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑