Recensie Oud Woudenberg: Ondergronds

Vorige maand is het zeer informatieve boek “Ondergronds” uitgebracht, geschreven door de Leusdense José Huurdeman.

Zij vertelt het indringende verhaal van vier Karels uit Woudenberg en Leusden die een grote rol hadden in het verzet tijdens de 2e Wereldoorlog.

De eerste Karel is Karel van Ginkel uit Woudenberg, zoon van de Jan van Ginkel van boerderij Klein Sniddelaar aan de Voskuilerdijk nr 13. Hij is in Engeland opgeleid om in Nederland verzetsgroepen op te zetten. Zijn vader Jan van Ginkel en zijn vriend Wim van Beek zijn in de oorlog omgekomen en worden jaarlijks in Woudenberg herdacht. Beiden maakten deel uit van één van deze opgerichte verzetsgroepen. De zoon van Karel, Wim van Ginkel, nu raadslid in Leusden, is recent zoveel  mogelijk de gevaarlijke verzetsactiviteiten van zijn vader nagegaan. Uitgebreid komen deze verzetsactiviteiten in dit boek in beeld

De tweede Karel is Karel Brouwer , bevolkingsambtenaar van Leusden. Hij hield zich met meerdere ambtenaren voornamelijk bezig met de uitgifte van valse persoonsbewijzen om onderduikers van een nieuwe identiteit te voorzien. Dit gebeurde op een unieke manier en werd uiteindelijk landelijk toegepast. Ook was zijn huis een doorgangshuis voor vele Joodse vluchtelingen.

De derde Karel is de burgemeester van Leusden, Jonkheer mr. Jan Karel Hendrik de Beaufort, zoon van onze Woudenbergse Burgemeester J.B. de Beaufort.

Hoewel het hem heel zwaar viel is hij gedurende de gehele oorlogstijd burgemeester van Leusden gebleven. Door zijn aanblijven kon het gemeentelijke apparaat zoveel verzetsactiviteiten onderhouden.

De vierde Karel was Jan Thijssen alias Karel Grootegast. Hij was samen met de Woudenberger Gerrit Kleinveld medeoprichter van de verzetsgroep RVV. Jan was een technieker in dienst van de PTT. Jan was in staat was zend- en ontvangapparatuur zelf te maken. Hij begon zijn verzetsactiviteiten vanaf boerderij Breehoef van Hein Gerritsen aan de Voskuilerweg in Woudenberg.

 

Helder wordt door José Huurdeman vele verbanden in beeld gebracht, zo ook gedetailleerde verzetsactiviteiten van de oorlogsslachtoffers die wij jaarlijks in Woudenberg herdenken.

Daarnaast wordt door haar kort en bondig uit de doeken gedaan over de werkwijze van   geallieerde wapendroppingen, alsmede de ontsnappingen van neergeschoten geallieerde piloten.

Niet alleen het verzet in Woudenberg en Leusden is in beeld , maar ook het breder verband naar de Gelderse Vallei en de Veluwe .

Het boek is een verrijking en voor de Woudenberger zeer de moeite waard te lezen

In de Oudheidkamer is het boek te koop voor een bedrag van € 20

 

10 mei 2019

Johan de Kruijff

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑