Recensie NBD Biblion

“Een van de betere boeken met verzetsverhalen in het kader van 75 jaar bevrijding”.

De sporen van de Tweede Wereldoorlog zijn ook in de gemeente Leusden en directe omgeving nog altijd zichtbaar. Bijvoorbeeld de restanten van de Grebbelinie met de unieke Asschatterkade, gedenkplaats Kamp Amersfoort, maar ook de voormalige Sint Josephschool (nu De Moespot), waar besprekingen werden gevoerd die leidden tot het Akkoord van Achterveld.

Voor auteur José Huurdeman van de Historische Kring Leusden aanleiding om een aantal aangrijpende verzetsverhalen te verzamelen uit de Gelderse Vallei, de Veluwe en de Krimpenerwaard. Zij combineert plaatsen, gebeurtenissen en feiten met verhalen over de rol die de inwoners van de betreffende dorpen en buurgemeenten hebben gespeeld. Verhalen over leden van het verzet, de Duitse bezetters en hun slachtoffers. Verhalen over mannen en vrouwen, bekend of onbekend, die niet toekeken maar iets deden.

De bundel geeft een veelzijdig beeld van de ondergrondse activiteiten in de regio. Een van de betere boeken met verzetsverhalen in het kader van 75 jaar bevrijding. Geïllustreerd in kleur en zwart-wit en voorzien van een literatuur- en bronnenoverzicht en een register op persoonsnamen. Verzetsverhalen uit de Gelderse regio. Een van de betere bundels over de ondergrondse activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Recensent: E. Westerhuis, 20 juni 2020

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑