expositie 75 jaar bevrijding

LEUSDEN TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG IN TWAALF FOTO’S
BIBLIOTHEEK LEUSDEN

Een deel van de expositie Leusden tijdens de Tweede Wereldoorlog in twaalf foto’s.

In het voorjaar van 2020 werd in het boerderijgedeelte van Bibliotheek Leusden door wethouder Wim Vos een expositie geopend  in het kader van 75 jaar bevrijding. Coronamaatregelen brachten een langdurige sluiting.
De bibliotheek is weer open is en de Historische Kring Leusden heeft de expositie uitgebreid.  Naast de servicebalie hangen foto’s met een beeld van Leusden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de twaalf afbeeldingen die de HKL  instuurde naar een provinciale voorronde. Daar werden foto’s geselecteerd voor het landelijke project: De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Voor bezoekers geeft een folder bij iedere foto een toelichting met historische achtergronden.  De folder met de beschrijvingen van de foto’s mogen meegenomen worden.

14 juli 1940 
Johan, Marietje, Annie, René en Jan van Eijden op de resten van hun ouderlijk huis. De boerderij Midden Hagenouw lag bij de Asschatterkeerkade van de Grebbelinie. In eerste instantie niet voor een vrij schootveld vernield, moest de boerderij uiteindelijk op 13 mei 1940 alsnog het veld ruimen vanwege de gevechtshandelingen in Leusden. De foto is gemaakt door Heeroom Jacob de Goey.
Deze foto haalde de eindstreep in de landelijke expositie De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑